Anestezija i analgezija

Pogledajte i iskoristite materijale kampanje pod nazivom “FECAVA Praktične osnove anestezije i analgezije”. Projekt vode Dr. Polly Taylor, europska specijalistica za veterinarsku anesteziju i analgeziju (UK), i dr. Paulo Steagall, profesor veterinarske anestezije i menadžmenta boli (Université de Montréal, CAN). Projekt podržava Dechra.

Plan anestezije

Plan anastezije – upute

Procjena akutne boli i izrada plana analgezije

Procjena akutne boli i izrada plana analgezije: Smjernice

Osnovni lokalni anestetiski blokovi u praksi kod malih životinja: Plan

Osnovni lokalni anestetiski blokovi u praksi kod malih životinja: Upute


Načela kolegijalnosti u veterinarskoj struci

Federacija udruženja veterinara male prakse Europe (FECAVA) i Svjetsko udruženje veterinara za male životinje (WSAVA) izradile su niz smjernica međusobnog ophođenja među kolegama veterinarima.
Pod nazivom ‘Globalna načela veterinarske kolegijalnosti’, dokument proizlazi iz rasprava održanih tijekom VIP Summita na Svjetskom kongresu WSAVA u srpnju 2019. Tijekom sastanka, veterinarski čelnici iz cijelog svijeta izrazili su zabrinutost zbog dodatnog stresa koji veterinarima uzrokuje loša komunikacija i kolegijalnost unutar timova i među kolegama. Istaknuli su to kao dodatno pritisak unutar profesije. Dokument je objavljen u ponedjeljak, 18. siječnja 2021., poznat kao ‘Plavi ponedjeljak’, za koji se tvrdi da je najdepresivniji dan u godini. Dok neke nacionalne veterinarske udruge već imaju Kodeks ponašanja, mnoge nemaju, a FECAVA i WSAVA se nadaju da će njihova inicijativa pomoći svim udrugama članicama da se posvete zajedničkom standardu ponašanja kako bi podržale profesiju.

Autori Globalnih načela bili su bivši predsjednici WSAVA dr. Shane Ryan i dr. Walt Ingwersen, te stariji potpredsjednik FECAVA dr. Wolfgang Dohne. Dokument utvrđuje ključna načela profesionalne kolegijalnosti koju oni identificiraju kao jednake i recipročne odnose između veterinarskih pojedinaca i skupina.

Komentirajući, dr. Wolfgang Dohne je rekao: “Loša kolegijalnost i komunikacija povećavaju stres i frustraciju među veterinarskim stručnjacima i sputavaju veterinarske timove. Međusobno poštovanje, ljubaznost i podrška posebno mlađih članova tima, uz dobru komunikaciju, rezultiraju ne samo boljim radnim okruženjem, već i boljim kliničkim ishodima. Poboljšana je dobrobit životinja i potaknut koncept cjeloživotnog učenja. Ovi ciljevi su u srcu FECAVA-e i njenih članica i ponosni smo što smo supotpisnici ovog dokumenta.”

Dr Shane Ryan dodao je: „Mentalnu i emocionalnu dobrobit cijelog veterinarskog tima i, posljedično, našu sposobnost da osiguramo zdravlje i dobrobit pacijenata naših životinja, može se poboljšati samo radom u skladnom, kolegijalnom okruženju. Načela navedena u dokumentu omogućuju ljubaznu i punu poštovanja interakciju s našim kolegama veterinarima kako bi potaknuli produktivnije i ugodnije radno mjesto. Jačanje kolegijalnosti važan je element WSAVA-ine strategije za zagovaranje profesije na globalnoj razini kako bi dovela do pozitivnih promjena.”


FECAVA Preporuke za odgovorno korištenje antimikrobnih sredstava

Vodič za higijenu ruku

Preporuke za higijenu i kontrolu infekcija u veterinarskoj praksi prevencija infekcija

Savjeti o odgovornom korištenju antimikrobnih lijekova

Savjeti o odgovornom korištenju antimikrobnih lijekova

Savjet vlasnicima životinja o odgovornoj primjeni antibiotika i kontroli infekcije


Vektorske bolesti

FECAVA radna skupina koja se bavi vektorskim bolestima u suradnji s ESCCAP i ESDA izradila je korisne sažetke s podacima na 2 stranice koje veterinari mogu koristiti kako podsjetnike u svakodnevnoj praksi.

Lišmanioza u mačaka

Hemoplazma mačaka

Srčani crv u mačaka

Lajmska bolest u pasa

Erlihioza u pasa

Babezioza u pasa

CVBD_Anaplasmosis_181105-web

Lišmanioza u pasa

Angiostongilus u pasa

Kutana dirofilarioza u pasa

Srčani crv u pasa


Dobrobit životinja

FECAVA pridaje veliku važnost temi dobrobiti kućnih ljubimaca uključujući zdrav uzgoj, borbu protiv ilegalne trgovine kućnim ljubimcima i dr. FECAVA surađuje s raznim organizacijama i pojedincima u izradi publikacija za kliničare i širu javnost. Preuzmite ih, upotrijebite i podijelite.

Postupak pregleda pasa i mačaka bez vlasnika u skladu s dobrobiti životinja

Mnogi veterinari su dužni provoditi kliničke preglede svojih pacijenata bez prisutnosti vlasnika zbog brojnih COVID ograničenja. Razumljivo, to može biti stresno i za životinje i za njihove vlasnike.
FECAVA i Europsko društvo za veterinarsku kliničku etologiju (ESVCE) izradili su letke kako bi pomogli vlasnicima i veterinarima da te posjete učine ugodnijim. Ovi letci sadrže korisne savjete o tome kako pristupiti životinjama i pripremiti ih za posjet veterinaru.

Za kliničare

Postupak pregleda pasa bez vlasnika u skladu s dobrobiti

Postupak pregleda mačaka bez vlasnika u skladu s dobrobiti


PUP4LIFE

Belgijski veterinari pružaju podršku u odabiru zdravog i prikladnog novog člana obitelji jer su redovito viđali loše socijalizirane štence sa zdravstvenim problemima. Projekt se zove Pup4Life s ciljem poticanja budućih vlasnika da se obrate veterinaru prije kupnje ili udomljavanja novog psa.
U sklopu projekta postavljena je web stranica s različitim informacijama i alatima za buduće vlasnike.
Vlasnici mogu preuzeti kontrolne liste za ispis kako bi pronašli svoj “tip psa” i upitnik za procjenu pouzdanosti uzgajivača.
Nakon što popune upitnik, novi vlasnici zajedno sa svojim veterinarom mogu donijeti odluku od kojeg uzgajivača žele kupiti novo štene. Projekt Pup4Life podržavaju CEVA, Val d’Hony Verdifarm i pokrajina Limburg.

Kontrolna lista pitanja pri potrazi za odgovornim uzgajivačem

Kontrolna lista pitanja pri potrazi za odgovarajućim psom/pasminom


Problemi brahicefaličnih pasmina

FECAVA intenzivno radi na podizanju svijesti o pitanjima zdravlja i dobrobiti povezanih sa brahicefaličnim pasminama. FECAVA je usvojila dokument na razini EU te zauzela čvrst stav o ovoj temi.

Više o temi

Infografik na temu