Plavi Pas (The Blue Dog Thrust) neprofitna je organizacija osnovana 2005. godine.

Znanstveno je dokazan pozitivan utjecaj psa kao kućnog ljubimca na zdravlje ljudi i odgoj djeteta. Međutim, postoje rizici od bolesti te tjelesnih ozljeda uzrokovanih ugrizom. Sve je više slučajeva gdje je dijete ugriženo od strane vlastitog psa, u vlastitom domu. Stoga je izazov osmisliti siguran način života sa psom koji će zadržati sve prednosti te smanjiti rizike.

Svjetski podaci pokazuju da su opasnosti od ugriza pasa najviše izložena mala djeca. Kada pas ugrize malo dijete, ozljede su najčešće ograničene na područje vrata i glave. Djeca su najčešće žrtve ugriza poznatog psa, a broj ugriza djece, duplo je veći od broja ugriza odrasle populacije. Ugrizi djece uglavnom su orijentirani na područje lica i vrata.

Najčešće su žrtve mala djeca u dobi do šest godina (52,8 %). Od ukupnog broja životinjskih ugriza, od 80 do 85 % otpada na ugrize pasa, 10 % mačaka, a 5-15 % na ugrize svih ostalih životinja.

Statistike pokazuju da se većina ugriza (oko 75%) dogodi djeci u vlastitom domu, pri čemu ih ozlijedi njima poznati i/ili čak obiteljski pas. Dob djece u kojoj su ugrizi najčešći je između 3 i 7 godina. Manji dio ugriza odnosi se na ugrize nepoznatih pasa na javnim mjestima, pri čemu su najčešća mjesta ugriza ekstremiteti, a takvi su ugrizi najčešći u starije djece, dobi od oko 10 godina.

Projekt Blue Dog je namijenjen je djeci uzrasta od 3 do 6 godina i njihovom roditeljima, ali i svima onima koji su zainteresirani da saznaju nešto više o odnosu male djece i pasa, primjerice odgajatelji, nastavno osoblje, veterinari, pedijatri i dječji psiholozi. Glavni je zadatak projekta na interaktivan i jednostavan način naučiti djecu kako se sigurno ophoditi sa psima.


Plavi Pas razvijen je u Belgiji, od strane tima stručnjaka iz više disciplina, uključujući veterinare, stručnjake za ponašanje pasa, trenere pasa, pedijatre, dječje psihologe, nastavnike, umjetnike i komunikologe. Njegovo provođenje u praksi također podrazumijeva zajedničko djelovanje stručnjaka iz različitih disciplina. Strukturiranost i cjelovitost edukacije koja se provodi unutar Plavog psa omogućuju sveobuhvatnu edukacije djece i njihovih roditelja, te poticanje njihovog kvalitetnog odnosa sa psima.

Glavni cilj projekta Plavi pas odnosi se na prevenciju ugriza pasa kod djece predškolske i rane školske dobi. Specifični ciljevi uključuju rad s djecom u predškolskim i školskim okruženjima s ciljem razvijanja edukativno-preventivnih programa zaštite od ugriza pasa u lokalnim zajednicama i edukacija djece i njihovih roditelja u lokalnim veterinarskim ambulantama.

Provoditelji projekta su udruga Goodie i Udruženje veterinara male prakse hrvatske (OVMPH) pri Hrvatskoj veterinarskoj komori (HVK).