Osvrt na EERVC 2022. u Ljubljani

Biti ili ne biti? – ako razmišljate o EERVC – nije pitanje. Jer svake godine sve više, za EERVC se rezerviraju datumi u svim ovdašnjim kalendarima događanja organiziranima isključivo za veterinare male prakse, a i ove godine, od 5. do 7. svibnja u Ljubljani, privukao je više od 1200 sudionika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Grčke, Bugarske i Rumunjske kao i izlagače iz svih tih, ali i drugih europskih zemalja, uključujući i UK – sveukupno iz čak 45 zemalja. I kao i svake godine još od svoje prve, EERVC doista uspješno ispunjava svoj osnovni cilj – pružiti veterinarima male prakse stručno usavršavanje na svjetskoj razini, ali po cijeni bitno nižoj od cijena globalnih događanja. Početno kao EEVC 2016. godine u Beogradu, konferencija je već sljedeće godine evoluirala u EERVC. Ako EERVC s godinama preraste svoje regionalne ambicije i postane globalno događanje, možemo očekivati iste kriterije. To će potvrditi svi sudionici, pa i izlagači za čije je štandove i ove godine organizator namijenio dodatnu dvoranu, jer interes za EERVC od prve konferencije je razumljivo velik. I ne samo da je prvi motiv organizatora ostao isti, nego se to odnosi i na primarni financijski kriterij – onaj koji ne prioritizira zaradu nego kalkulira s pozitivnom nulom. Veterinari za veterinare? Da.

Tri radna dana kroz po tri paralelne sekcije EERVC u Ljubljani u osnovi su isti kao i drugdje do sada (2016. Beograd, 2017. Bukurešt, 2018. Zagreb, 2019. Solun) što je bitno naglasiti jer to pokazuje isti smjer i cilj organizatora koji sudionicima osigurava očekivanu vrijednost i kvalitetu. EERVC je za praktičara male prakse učenje o aktualnoj problematici iz bogatih iskustava i uistinu zavidnih znanja vrsnih predavača praćenjem nerijetko iznimno atraktivnih predavanja, a većini auditorija to je i danas jedan od poželjnijih načina usvajanja novih informacija i znanja. EERVC je doista u potpunosti primjeren suvremenim praktičarima male prakse jer je i skrojen isključivo po njihovoj mjeri. Kada je u pitanju odabir tema i predavača, u konceptualno zadanim financijskim konstrukcijama konferencije teško da bi se moglo naći prostora za još više njih jer dobije se zaista i više nego se čini mogućim. Treba znati da, kolikogod oni bili profesionalni, niti jedan od angažmana ne bi bio realiziran bez manje ili više izražene, ali neskrivene kolegijalnosti i organizatora i predavača. Možda je to ključ uspjeha organizatora (SASAP i OVMPH uz podršku BSAVA i nacionalnih domaćina) kojima i ovaj put treba dati priznanje ne samo za ideju i leitmotiv, nego i sada već redovito uspješnu realizaciju svake dosadašnje konferencije, naročito kada govorimo o konceptu i odabranim sadržajima. Kroz EERVC organizator nam doista dovodi globalno najbolje teme i predavače iz male prakse i to je možda njegova najvažnija karakteristika.

Jednako kritički gledano, najveći nedostatak ovih konferencija su razdvojene paralelne sekcije koje ne mogu pratiti svi zainteresirani jer nažalost najčešće treba odabrati između dvije ili tri teme (i predavača) bez obzira što vas ne zanima samo jedna za koju ste se morali odlučiti. No, to je na ovakvim skupovima uobičajeno, a pristup kvalitetnim pisanim materijalima i mogućnost kasnijeg kontakta sa predavačima djelomična su rješenja i za ovakve probleme, ukoliko su zaista omogućena. Očekivanja sudionika u tom smislu su razumljiva i opravdana, a kako se prema njihovim stručnim kriterijima i inače kroje sva rješenja, za očekivati je da se i ovo skroji po istoj mjeri.

Teško je u ovakvom osvrtu i ocjeni EERVC konferencije zaključiti bilo što drugačije nego se iz prve rečenice može iščitati. EERVC je od prve konferencije 2016.-te do Ljubljane 2022. ostvarila svoj smisao i takav zaključak ne može se osporiti, a u nadolazećim godinama trebamo očekivati samo veće brojke i sitna podešavanja pojedinih detalja koji među sveukupnim kriterijima ipak zauzimaju izrazito periferne pozicije. Međutim, na organizatoru je procijeniti koji je najbolji način na koji bi se porast brojeva (teme, predavači, sudionici) mogao i trebao dovesti u korelaciju sa još većim zadovoljstvom sudionika.

Niti nakon Ljubljane ne postoji nikakav, a još manje objektivan razlog radi kojega EERVC ne bismo preporučili svakom praktičaru male prakse (naročito na ovim prostorima) jer će na EERVC doživjeti svjetsku razinu tema i predavača uz neusporedivo skromniju investiciju nego onu potrebnu za najveća svjetska događanja. Upravo takva cost/benefit analiza kroz godine se i u ovdašnjih praktičara male prakse pokazuje ispravnom i vjerojatno će tako i ostati jer to je od početka EERVC (EEVC) izazov, pa i fokus organizatora.
Izlagačima je EERVC godinama jednako atraktivan što dokazuje i ovogodišnja konferencija. Premda je cost/benefit analiza iz njihove perspektive vjerojatno drugačija, vidljivo je da industrija kao često neprepoznati, a ipak nezamjenjivi dio struke, na ovakvim događanjima uvijek ima svoje mjesto.
Među brojnim izlagačima ove godine teško je ne izdvojiti pojedine, uvijek prisutne na skupovima ove vrste.

Konačno, treba spomenuti i druženja kojih niti ove godine nije nedostajalo, što u organizaciji sponzora i izlagača, što od strane samih organizatora konferencije. Društvena komponenta ovakvih događanja uvijek je začin bez kojega ne bi bila niti prepoznatljiva niti potpuna, naročito nakon gotovo dvogodišnje pandemije. No, EERVC je u tom smislu ipak nešto drugačiji. Dakle, druženje – da, ali u pauzama ili nakon odslušanih predavanja na kraju radnog dana. Možda i do sitnih sati, ali bez kašnjenja na prvo sljedeće jutarnje. Bez obzira na svu fizičku i psihičku zahtjevnost ovog plemenitog posla – odgovornost očito ide prije svega.

Bravo za sve one koji su na bilo koji način sudjelovali i do viđenja u Grčkoj sljedeće godine!

Autor teksta: Zoran Juginović (Veterina portal)