Tečaj iz abdominalne ultrasonografije, Opatija, 27.02. – 01.03.2015. – kratak osvrt

Nakon vrlo uspješnog tečaja iz područja ehokardiografije na kojem smo ugostili June Boon te šest instruktora iz Italije u rujnu 2014. u organizaciji OVMPH te talijanskog udruženja CARDIEC, u Opatiji se od 27.02.-01.03.2015. održao tečaj iz osnovne i naprednije ultrasonografije abdomena.

Predavači i instruktori tečaja bili su dr. Giovanni Camali (Venezia), dr. Patrizia Knafelz (Rim) te dr. Francesco Birettoni (Perugia). Predavanjima su pokrivena sva područja ultrasonografije abdomena uključujući „FAST scan” tehniku za primjenu u hitnim stanjima. U praktičnom dijelu tečaja na psima, koji se izvodio na Phillips ultrazvučnim aparatima, sudionici su imali priliku naučiti pregled abdomena koristeći velike krvne žile kao navigaciju. Rad u malim grupama bio je jedna od prednosti tečaja te je svaki sudionik imao dovoljno vremena steći osnovne vještine ultrasonografije abdomena. Izvrsni predavači, dobro društvo, puno rada i zabave te prekrasan ambijent sunčane Opatije učinili su ovaj tečaj uspješnim.

Tečaju su prisustvovali sudionici iz Hrvatske i Slovenije, koji su i ovaj put pohvalili strukturu tečaja te nestrpljivo iščekuju novi tečaj iz ultrasonografije.

Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH) neizmjerno je zahvalan sponzoru Eksa Grupa d.o.o. koja nam je omogućila rad na trenutno najmodernijim i najsofisticiranijim ultrazvučnim aparatima na tržištu.

Hvala svima i vidimo se ponovo u Opatiji!

Mirna Kadivc, dr.med.vet.