Peticija protiv zabrane korištenja ketamina u veterinarskoj medicini

Poštovane kolegice i kolege,
u nastavku je poziv veterinarima da se priključe peticiji protiv zabrane korištenja ketamina u veterinarskoj medicini.
Više o ovoj kampanji možete pronaći ovdje.
Pristup anesteticima i analgeticima su jedan od imperativa pri ublažavanju boli i patnje u liječenju životinja, a propisano od strane WSAVA’s Global Pain Council. Ovo Vijeće WSAVA-e osnovano je s ciljem reguliranja i poboljšanja obrazovanja, te informiranosti o dostupnosti analgetskim / anestetskim modalitetima u različitim regijama svijeta. U nekim je regijama ketamin jedini analgetik / anestetik koji je na raspolaganju u veterinarskoj struci, i sa time u skladu je neophodan kako bi se veterinarima omogućilo obavljanje svakodnevnih aktivnosti na etički i human način. Ograničenje uporabe ketamina imalo bi značajan i negativan utjecaj za dobrobit životinja na globalnoj razini. Iz tog razloga WSAVA daje svoju potporu i napore da se zaustavi bilo kakva inicijativa kojom se nastoji ukinuti pristup ketaminu.
WSAVA, a tako i OVMPH, stava je kako ketamin ne bi trebao biti stavljen pod međunarodnu kontrolu, jer uporaba ketamina ne predstavlja globalnu javnozdravstvenu prijetnju, te da će takva kontrola ograničiti pristup onima koji ga najviše trebaju u situacijama kasanestetik spašava život. Ketamin je jedini anestetik pogodan i za medicinsku i veterinarsku uporabu u LMIC (zemljama s niskim i srednjim prihodima). Također ima određenu vrijednost u području humene traumatologije, kod sportskih ozljeda, u pomoći pri ozljedama tijekom prirodnih katastrofa i u zonama ratnih sukoba. Kao što znamo, ketamin također ima iznimno važnu ulogu u veterinarskoj anesteziji.
OVMPH također se priključio stavu i dao glas. I vi možete doprinijeti i dati svoj glas za dozvolu uporabe katamina u veterinarskoj struci putem ovog linka.

 

S poštovanjem,
 
Lea Kreszinger DVM