Izvješće – WSAVA/FECAVA 2017 – Small Animal Veterinary Association Congress Copenhagen, Danska, 24.-29.9.2017.

OVMPH je član FECAVA (Federation of European Companion Animal Veterinary Associations) i tijekom nedjelje, 24. rujna 2017. godine, održan je Assembly Meeting: Members Forum, a tijekom srijede, 27. rujna 2017. godine, FECAVA Council Meeting (izabran je novi predsjednik FECAVA Dr. Wolfgang Dohne), a na kojima sam prisustvovala.

FECAVA je održala panel okrugli stol s temom uzgoja brahicefaličnih pasmina pasa te dobrobiti tako uzgojenih životinja i ulozi veterinara.

Održana je utrka Fun(d) run u organizaciji WSAVA Foundation, a kao podrška u borbi protiv bjesnoće u Africi za projekt AFSCAN (African Small Companion Animal Network).

Tijekom kongresa bila sam na sekcijama povezanim s dobrobiti životinja te njihovom ponašanju. Kontroverze oko rutinskih kastracija, a povezano s dobrobiti kućnih ljubimaca, porasle su i neke od zemalja EU već sad imaju u potpunosti zabranu kastracija osim kod medicinskih razloga o čemu odlučuje veterinar (Norveška) dok neke imaju ograničenja (Danska, Švedska, Finska).

I dalje su razlozi koji su prihvatljivi medicinski kao i problemi u ponašanju no najnovija istraživanja pokazuju da su problemi u ponašanju kompleksni i kastracija neće pomoći u promjeni određenih vrsta ponašanja pa zato npr. švedska veterinarska asocijacija obvezuje veterinare da vlasnike obavijeste i o pozitivnim i o negativnim stranama kastracije te, ako vlasnik želi kastraciju zbog modifikacije ponašanja, dalji razgovori s bihevioristima su potrebni za takvu odluku. Ne postoji razlog za rane kastracije kao niti za kontrolu populacije pa se ne preporučuje kastracija prije četiri mjeseca starosti šteneta. U Norveškoj je rutinska kastracija zabranjena i dozvoljena je samo zbog zdravlja životinje. Izbjegavanje normalnog ponašanja povezanog sa seksualnošću životinje nije dovoljno dobar razlog i veterinar o tome odlučuje.