Izvješće – EU Dog&Cat Alliance, Nicosia, Cipar, 3.10.2017.

Kako je OVMPH tijekom proljeća 2017. godine postao član EU Dog&Cat Alliance, a uz još samo jednu organizaciju u Hrvatskoj, udrugu za zaštitu životinja „Prijatelji životinja“, tako smo se povezali s udrugom i Matko Boršić otišao je na sastanak organiziran u Briselu u EU parlamentu. Put je financirao zastupnik Davor Škrlec, a nakon razgovora koji sam održala s njim još u lipnju. Sastanak i domjenak za zastupnike u parlamentu održan je 27.-28.9.2017. godine i Matko je razgovarao sa zastupnicima – gospodinom Ivanom Jakovčićem i asistentom gospodina Davora Škrleca, gospodinom Rikijem Pahlićem.

Tema domjenka bila je regulacija trgovine kućnim ljubimcima preko interneta (on – line) i prisustvovalo je 90 ljudi od kojih je 30 bilo zastupnika u parlamentu. Domaćin je bio poljski zastupnik gospodin Pavel Poc, a prisutnima su se obratili i gospodin Maco Valetta (član kabineta EU komesara za zdravlje i sigurnost hrane, gospođa Hettel Varik (savjetnica za ekonomska pitanja) i gospodin Steve Goody (Blue Cross/EU Dog&Cat Allinace).

Održani govori potiču članice na dolazak u Brisel i održavanje sastanaka sa zastupnicima, jer kao stručnjaci u svom području tim razgovorima utječu na tijekove razmišljanja i na razini EU kao i u vlastitim zemljama. Pozvali su članice da prate on – line oglašavanje kućnih ljubimaca.

EU Animal Welfare Platform spaja politiku, stručnjake i industriju i uglavnom se radi o farmskim životinjama. Alijansa lobira da platforma ne zaboravi i na dobrobit kućnih ljubimaca no trenutno je fokus na organizacijama koje se bave većim brojem različitih vrsta životinja (npr. RSPCA je član dok alijansa nije).

U sklopu International Companion Animal Welfare Conference u organizaciji Dogs Trust u Nicosia, Cipar od 3.-5.10.2017. godine održan je i godišnji sastanak EU Dog&Cat Alliance i prisustvovale su članice alijanse, a tema je bila predstavljanje regulacije trgovine kućnim ljubimcima preko interneta i podrška osnivanju savjetodavne skupine za promet kućnim ljubimcima (Pet Advertising Advisory Group) u svakoj zemlji.

Tržište je neregulirano tako da samo jedna zemlja (Malta) i jedna regija u Belgiji (Wallonia) imaju regulativu dok je tijekom istraživanja napravljenog za potrebe sastanka pronađeno 400 579 oglasa za pse te 104 318 oglasa za mačke i bez oglasa za ostale vrste životinja (posebno egzotične).

EUPAAG projekt ima za cilj postavljanje visokih standarda za oglašavanje na platformama za oglašavanje, promociju odgovornog oglašavanja, kontinuirano dijeljenje najbolje prakse između zemalja EU te uvođenje PAAG u barem 10 zemalja do 2020. godine. Napravljen je alat i publicirana brošura pod nazivom „Online pet sales in the EU“, a dostupna je i on – line.

Na kraju je predstavljen BelgPAAG s istraživanjem unutar Wallonia regije – 90% oglasa je ilegalno, prodaju se čak i životinje koje nisu na pozitivnoj listi i preko 100 oglasa je nudilo životinje na aukciji (pregledano je 2500 oglasa).

Tijekom proljeća 2018. godine u Briselu će biti napravljen trening za članice, a kojim bi članice naučile koristiti alat i primijeniti ga unutar vlastite zemlje, organizirati savjetodavnu skupinu te početi raditi na regulaciji prometa kućnim ljubimcima. Otvoreni su i za sastanke u pojedinim zemljama članicama te pomoć u lobiranju, posjetima EU zastupnicima u uredima u zemlji te organizaciji konferencija.